Blog Post

Maar dat geldt toch niet voor Expats?

M. van der Steen • 1 april 2025

Maar dat geldt toch niet voor Expats?

Sinds de invoering per 1 juli 2024 van de Wet Vaste Huurcontracten krijgen wij vaak de vraag van verhuurders of dit ook geldt voor expats. Dan moeten wij hen melden dat deze wet ook voor expats geldt omdat zij voor de wet niet anders zijn dan Nederlanders. Dit betekent dat vanaf 1 juli vorig jaar verhuurders hun woning voor onbepaalde tijd moeten verhuren, behoudens een paar uitzonderingen die zelden voorkomen. De enige uitzondering die wel veel wordt toegepast is wanneer verhuurder zijn eigen woning tijdelijk wil verhuren omdat hij/zij voor enige tijd naar het buitenland gaat voor werk.


In dat geval kan een een tussenhuurcontract worden opgemaakt waarin een einddatum wordt afgesproken over bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. Als dit een woning is die je verhuurt als investering en niet als je eigen hoofdverblijf dan mag dit niet. De afschaffing van de tijdelijke verhuur die in 2016 is ingegaan heeft er mede toegeleid dat verhuurders hun woning niet meer te huur aanbieden omdat zij de regie over deze woning kwijt zijn. Als zij deze na bijvoorbeeld 2 jaar zouden willen verkopen omdat hun cashpositie dat op dat moment verlangt dan kan dat formeel niet omdat er sprake is van een onbepaalde tijd en je moet wachten tot de huurder de huurovereenkomst opzegt.


Wel hebben wij de ervaring dat de verhuur aan expats over het algemeen iets is van tijdelijke aard. Zij komen hier meestal voor een periode van tussen de 2 en 4 jaar. Als zij weten dat hun verblijf/ werkzaamheden hier veel langer is dan kiezen expats meestal na 1 jaar huur voor een koopwoning.


Het laatste nieuws is dat het Kabinet wil kijken of deze wet kan worden teruggedraaid om het zo aantrekkelijker te maken voor de verhuurder. Dat zou een eerste goede stap zijn.

door M. van der Steen 6 maart 2025
De maximale huurverhoging vanaf 1 januari 2025 bedraagt 4,1 % voor de vrije sector en 7,7% voor de middenhuur. In onze blog van december 2024 staat dit nog eens helemaal uitgelegd.
door M. van der Steen 7 februari 2025
Onlangs werd ik geïnterviewd door het Algemeen Dagblad (AD) over het feit dat verhuurders door de nieuwe wetgeving in de verhuurmarkt met betrekking tot de verplichte onbepaalde tijd voor nieuwe huurovereenkomsten liever expats kiezen als huurder en zij schreven het volgende op: Geen Nederlanders Dan is er nog een derde optie: positieve discriminatie bij vaste contracten. Want ook daar grijpen Nederlandse woningzoekenden vaker mis omdat verhuurders een voorkeur hebben voor expats, zo vertelt expat makelaar Michel van der Steen van het Haagse Expat Residence. „Wij bemiddelen veel voor particuliere verhuurders en dat maak ik dagelijks mee", vertelt hij. „Heel veel verhuurders vragen aan ons specifiek: ik wil geen Nederlanders. Het is een lastige casus, je mag niet discrimineren op kleur of land, maar ze willen alleen maar expats uitnodigen. De angst bestaat dat Nederlanders veel langer in de woning blijven, waardoor de verhuurder de regie over zijn eigendom kwijt is." En dus komt in zijn advertenties ook regelmatig 'expats only' te staan. „Dan weten Nederlanders dat ze niet hoeven te reageren en heeft de verhuurder de kans dat de huurders weer eerder vertrekken zodat hij kan kijken wat hij dan met de woning wil doen", aldus Van der Steen. De expat makelaar vindt het ook vervelend dat Nederlandse woningzoekenden daardoor vaker achter het net vissen, maar is het voor verhuurders simpelweg niet interessant. „Het is een slagveld op het moment, dit werkt contraproductief', aldus Van der Steen. Maar voor het omgebogen is ben je weer een paar jaar verder en is het leed geleden."
door M. van der Steen 19 december 2024
Huurders in de vrije sector mogen in 2025 maximaal 4,1% huurverhoging krijgen. In de middenhuur ligt dit maximum vanaf 1 januari 2025 op 7,7% en in de sociale huur vanaf 1 juli 2025 op 5,0%. In de vrije sector is wettelijk vastgelegd dat de huur mag stijgen met inflatie of CAO-loonontwikkeling. Bij het laagste percentage mogen verhuurders vervolgens 1% optellen; dat is de maximaal toegestane huurverhoging. In de middenhuur sector wordt gerekend met de CAO-loonontwikkeling +1%. Omdat de cao-loonontwikkeling dit jaar hoger was dan de inflatie, mogen verhuurders in de middenhuursector een huurverhoging rekenen van maximaal 7,7%
Meer posts
Share by: