Regulering middenhuur per 2024

Michel van der Steen • 2 maart 2023

Meer betaalbare huurwoningen

Als het aan onze minister van wonen Hugo de Jonge ligt dan gaat er een ernstig probleem ontstaan op de huurmarkt terwijl hij juist denkt dat hij met deze nieuwe wet de huurmarkt opschudt met als resultaat meer betaalbare woningen. Minister Hugo de Jonge heeft het plan opgevat na te zijn geïnformeerd door zijn ambtenaren, die waarschijnlijk nooit buiten komen, om de middenhuur per 2024 fors te beteugelen. Als deze nieuwe huurwet dit jaar wordt goedgekeurd door het parlement en de senaat zijn de gevolgen niet te overzien en zal het aantal huurwoningen in Den Haag in dit segment juist fors afnemen. Wat zijn dan de plannen van Hugo de Jonge ?

Huurprijsbescherming voor middeninkomens

De huurprijsbescherming voor middeninkomens wordt ingevoerd door uitbreiding en modernisering van het bestaande WWS. Dit bestaat al voor het sociale segment (voor woningen tot circa 141 punten) en met de uitbreiding van het WWS wordt deze grens opgetrokken tot 187 punten, zodat ook middeninkomens een gereguleerde huurprijs krijgen. 187 punten komt op dit moment overeen met iets meer dan 1.000 euro. De prijs bij dit puntenaantal wordt jaarlijks geïndexeerd met inflatie en zal bij inwerkingtreding van de wet opcirca 1.100 euro uitkomen. De regulering gaat gelden voor nieuwe huurcontracten en zo lang als er schaarste op de woningmarkt is.

Kwaliteit van de middenhuurwoningen

Ook om het stelsel beter te laten aansluiten bij de kwaliteit van middenhuurwoningen die nu gebouwd worden en de investeringsbereidheid van verhuurders op peil te houden, moet het WWS gemoderniseerd worden volgens Hugo de Jonge. Zo wordt de energiezuinigheid van een woning beter gewaardeerd. Woningen met energielabel A of hoger krijgen extra punten, terwijl energielabel E of lager minpunten krijgt.

Daarnaast zal het WWS dwingend gemaakt worden. Hierdoor zijn verhuurders in het gereguleerde segment verplicht de maximale huurprijzen op basis van het WWS te respecteren. Wanneer een verhuurder zich hier niet aan houdt kan hierop gehandhaafd worden. Verhuurders riskeren straks een boete als zij een te hoge huurprijs vragen voor een woning die op basis van de kwaliteit een sociale- of middenhuurwoning zou moeten zijn.

De nieuwe maximale huur

Het is van Hugo de Jonge een gemiste kans dat hij vooraf niet aan tafel is gegaan met de marktpartijen om te bespreken wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor deze middenhuurmarkt. Dat kan ik wel uitleggen. Veel eigenaren/verhuurders die nu soms meer dan € 1.500,00 per maand kan vragen zien de nieuwe maximale huur niet zitten en zetten massaal deze appartementen te koop waardoor er nog minder huurwoningen zullen zijn in deze krappe markt. Misschien moet Hugo de Jonge maar weer gewoon voor de klas gaan staan.


Wilt u meer weten over het verhuren van woningen? Schakel dan een verhuurmakelaar in Den Haag in.

door M. van der Steen 1 april 2025
Maar dat geldt toch niet voor Expats?
door M. van der Steen 6 maart 2025
De maximale huurverhoging vanaf 1 januari 2025 bedraagt 4,1 % voor de vrije sector en 7,7% voor de middenhuur. In onze blog van december 2024 staat dit nog eens helemaal uitgelegd.
door M. van der Steen 7 februari 2025
Onlangs werd ik geïnterviewd door het Algemeen Dagblad (AD) over het feit dat verhuurders door de nieuwe wetgeving in de verhuurmarkt met betrekking tot de verplichte onbepaalde tijd voor nieuwe huurovereenkomsten liever expats kiezen als huurder en zij schreven het volgende op: Geen Nederlanders Dan is er nog een derde optie: positieve discriminatie bij vaste contracten. Want ook daar grijpen Nederlandse woningzoekenden vaker mis omdat verhuurders een voorkeur hebben voor expats, zo vertelt expat makelaar Michel van der Steen van het Haagse Expat Residence. „Wij bemiddelen veel voor particuliere verhuurders en dat maak ik dagelijks mee", vertelt hij. „Heel veel verhuurders vragen aan ons specifiek: ik wil geen Nederlanders. Het is een lastige casus, je mag niet discrimineren op kleur of land, maar ze willen alleen maar expats uitnodigen. De angst bestaat dat Nederlanders veel langer in de woning blijven, waardoor de verhuurder de regie over zijn eigendom kwijt is." En dus komt in zijn advertenties ook regelmatig 'expats only' te staan. „Dan weten Nederlanders dat ze niet hoeven te reageren en heeft de verhuurder de kans dat de huurders weer eerder vertrekken zodat hij kan kijken wat hij dan met de woning wil doen", aldus Van der Steen. De expat makelaar vindt het ook vervelend dat Nederlandse woningzoekenden daardoor vaker achter het net vissen, maar is het voor verhuurders simpelweg niet interessant. „Het is een slagveld op het moment, dit werkt contraproductief', aldus Van der Steen. Maar voor het omgebogen is ben je weer een paar jaar verder en is het leed geleden."
Meer posts