Blog Post

Stijging van de huren in de vrije sector nog 3 jaar gemaximeerd.

M. van der Steen • 8 april 2024

De komende jaren kunnen verhuurders met woningen in de vrije sector de huurverhoging niet zelf bepalen. Een Kamermeerderheid heeft het wetsvoorstel van onze “ minister van wonen” Hugo de Jonge gesteund. Wat betekent dit ?

CAO-lonen leidend in plaats van inflatie

Sinds 2021 gold er al een regeling die de huurverhogingen maximeerde in de vrije sector. Deze regeling dreigde af te lopen dit jaar waarop er is besloten om deze regeling te verlengen met 3 jaar. Het idee is om de maximale huurverhoging te koppelen aan de stijging van de CAO-lonen plus 1 procent. Eerder was deze regeling inflatie puls 1 procent maar door de hoge inflatie liep dit volledig uit de pas en heeft men besloten tot deze regeling met de koppeling van de stijging van de CAO-lonen. Ook dit zou een forse huurverhoging tot gevolg kunnen hebben per 1 juli dit jaar van 6.8%. Tot 1 mei is de maximale huurverhoging “slechts” 5.5 %.

Puntenstelsel

Overigens wil De Jonge een deel van de huurwoningen in de vrije sector aan nog meer regels onderwerpen. Net als bij sociale huurwoningen moet er ook voor een deel van de vrije sector een maximum worden gesteld aan hoe hoog de huurprijs mag zijn. Via een puntenstelsel wordt dan bepaald hoe veel een verhuurder mag vragen. Het gaat om huurhuizen die volgens het puntenstelsel niet meer dan ongeveer 1100 euro per maand mogen kosten. Als de huur hoger is, kan een nieuwe huurder straks afdwingen dat die wordt verlaagd. Of dat voorstel door de Kamer wordt aangenomen, is nog zeer onzeker.

door M. van der Steen 1 april 2025
Maar dat geldt toch niet voor Expats?
door M. van der Steen 6 maart 2025
De maximale huurverhoging vanaf 1 januari 2025 bedraagt 4,1 % voor de vrije sector en 7,7% voor de middenhuur. In onze blog van december 2024 staat dit nog eens helemaal uitgelegd.
door M. van der Steen 7 februari 2025
Onlangs werd ik geïnterviewd door het Algemeen Dagblad (AD) over het feit dat verhuurders door de nieuwe wetgeving in de verhuurmarkt met betrekking tot de verplichte onbepaalde tijd voor nieuwe huurovereenkomsten liever expats kiezen als huurder en zij schreven het volgende op: Geen Nederlanders Dan is er nog een derde optie: positieve discriminatie bij vaste contracten. Want ook daar grijpen Nederlandse woningzoekenden vaker mis omdat verhuurders een voorkeur hebben voor expats, zo vertelt expat makelaar Michel van der Steen van het Haagse Expat Residence. „Wij bemiddelen veel voor particuliere verhuurders en dat maak ik dagelijks mee", vertelt hij. „Heel veel verhuurders vragen aan ons specifiek: ik wil geen Nederlanders. Het is een lastige casus, je mag niet discrimineren op kleur of land, maar ze willen alleen maar expats uitnodigen. De angst bestaat dat Nederlanders veel langer in de woning blijven, waardoor de verhuurder de regie over zijn eigendom kwijt is." En dus komt in zijn advertenties ook regelmatig 'expats only' te staan. „Dan weten Nederlanders dat ze niet hoeven te reageren en heeft de verhuurder de kans dat de huurders weer eerder vertrekken zodat hij kan kijken wat hij dan met de woning wil doen", aldus Van der Steen. De expat makelaar vindt het ook vervelend dat Nederlandse woningzoekenden daardoor vaker achter het net vissen, maar is het voor verhuurders simpelweg niet interessant. „Het is een slagveld op het moment, dit werkt contraproductief', aldus Van der Steen. Maar voor het omgebogen is ben je weer een paar jaar verder en is het leed geleden."
Meer posts
Share by: