Blog Post

En nu graag snel schakelen voor een betere woningmarkt.

M. van der Steen • 1 maart 2024

Het is alweer enkele maanden geleden dat er verkiezingen zijn gehouden en partijen met elkaar moeten bekijken hoe zij een coalitie kunnen vormen en zo een nieuw kabinet te vormen. Dat het vormen van een nieuw kabinet een tijd in beslag neemt komt de woningmarkt niet ten goede. Er liggen belangrijke vraagstukken op tafel omtrent nieuwe wetgeving voor de woningmarkt.

Voorbeeld: regulering van de middenhuur

Een belangrijk voorbeeld is de regulering van de middenhuur, waarbij er gekeken wordt naar het aantal WWS-punten (woning waarderingsstelsel), meer informatie hierover vind je in de vorige blogs. Het zweeft nog steeds boven de verhuurmarkt en de minister blijft volhouden dat dit geen uitponding (verkoop van deze woningen) tot gevolg heeft, terwijl wij dagelijks ervaren dat veel verhuurders niet wachten tot dit daadwerkelijk wetgeving wordt en de verhuurders appartementen uit de middenhuur te koop aanbieden.

Kennis en kunde

Het wordt wat mij betreft eens tijd dat er iemand met kennis en kunde de nieuwe Minister van Wonen wordt. Als ik een voorzet mag geven dan zou mijn keuze uitgaan naar professor Peter Boelhouwer, hoogleraar aan de TU Delft. Hij houdt zich vooral bezig met de vraag en aanbod op de woningmarkt en het huisvestingsbeleid. Hij heeft de expertise in huis om dit ambt te bekleden en daar is grote behoefte aan. En het is ook nog eens een hele vriendelijke man. Ik heb in het verleden het genoegen gehad om met hem te dineren toen ik nog bestuurslid was van het GMH ( het Genootschap van Makelaars in Hypotheken).


De bijzonder slechte woningmarkt schreeuwt om expertise en daadkracht hetgeen nu beiden ontbreekt. We kunnen alleen maar hopen dat er snel een nieuw kabinet komt met de juiste personen op de juiste plaatsen om dit woningprobleem – dat een grote maatschappelijke impact heeft - op te lossen.

door M. van der Steen 1 april 2025
Maar dat geldt toch niet voor Expats?
door M. van der Steen 6 maart 2025
De maximale huurverhoging vanaf 1 januari 2025 bedraagt 4,1 % voor de vrije sector en 7,7% voor de middenhuur. In onze blog van december 2024 staat dit nog eens helemaal uitgelegd.
door M. van der Steen 7 februari 2025
Onlangs werd ik geïnterviewd door het Algemeen Dagblad (AD) over het feit dat verhuurders door de nieuwe wetgeving in de verhuurmarkt met betrekking tot de verplichte onbepaalde tijd voor nieuwe huurovereenkomsten liever expats kiezen als huurder en zij schreven het volgende op: Geen Nederlanders Dan is er nog een derde optie: positieve discriminatie bij vaste contracten. Want ook daar grijpen Nederlandse woningzoekenden vaker mis omdat verhuurders een voorkeur hebben voor expats, zo vertelt expat makelaar Michel van der Steen van het Haagse Expat Residence. „Wij bemiddelen veel voor particuliere verhuurders en dat maak ik dagelijks mee", vertelt hij. „Heel veel verhuurders vragen aan ons specifiek: ik wil geen Nederlanders. Het is een lastige casus, je mag niet discrimineren op kleur of land, maar ze willen alleen maar expats uitnodigen. De angst bestaat dat Nederlanders veel langer in de woning blijven, waardoor de verhuurder de regie over zijn eigendom kwijt is." En dus komt in zijn advertenties ook regelmatig 'expats only' te staan. „Dan weten Nederlanders dat ze niet hoeven te reageren en heeft de verhuurder de kans dat de huurders weer eerder vertrekken zodat hij kan kijken wat hij dan met de woning wil doen", aldus Van der Steen. De expat makelaar vindt het ook vervelend dat Nederlandse woningzoekenden daardoor vaker achter het net vissen, maar is het voor verhuurders simpelweg niet interessant. „Het is een slagveld op het moment, dit werkt contraproductief', aldus Van der Steen. Maar voor het omgebogen is ben je weer een paar jaar verder en is het leed geleden."
Meer posts
Share by: