Blog Post

Wat verandert er in 2024? 

M. van der Steen • 1 februari 2024

De Wet vaste huurcontracten is eind 2023 door de Eerste Kamer aangenomen. De verwachting is dat de ingangsdatum 1 juli 2024 is. Het aanbieden van een tijdelijke huurovereenkomst, behoudens sommige uitzonderingen, is dan niet meer mogelijk.

De Wet betaalbare huur (WBH) heeft te maken met een maximale huurprijs voor woningen in de middenhuur die niet meer waard zijn dan 187 WWS-punten. De Raad van State heeft zich hierover uitgesproken en is van mening dat er een reële kans bestaat dat dit wetsvoorstel juist leidt tot de verkoop van huurwoningen. Inmiddels is nu al gebleken, ondanks het feit dat de wet er nog niet is, dat veel verhuurders van dit type woning hun woningen hebben verkocht of binnenkort zullen verkopen. Het gevolg is dat het aanbod in de vrije sector eerder zal afnemen dan toenemen. De verantwoordelijke demissionaire minister Hugo de Jonge is hier al veelvuldig voor gewaarschuwd vanuit de markt maar ook door de Nederlandse Bank. Het is volstrekt onbegrijpelijk dat hij met deze belangrijke informatie niets gedaan heeft en dit wetsvoorstel dus een omgekeerde werking laat zien: er zijn aanmerkelijk minder huurwoningen beschikbaar en daarmee gaat ook de huurprijs weer omhoog door de simple vraag en aanbodsystematiek.

De Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten houdt vanaf 1 mei 2021 in dat er een maximum is gesteld aan de jaarlijkse huurverhoging. Deze wet geldt tot 1 mei 2024 en er is een wetsontwerp akkoord bevonden door de ministerraad waarmee deze maximering met 3 jaar zal worden verlengd tot 1 mei 2027. Dit wordt nu voorgelegd aan de Raad van State. Het maximale percentage tot 1 mei 2024 voor de vrije sector bedraagt nu 5,5 %.

door M. van der Steen 1 april 2025
Maar dat geldt toch niet voor Expats?
door M. van der Steen 6 maart 2025
De maximale huurverhoging vanaf 1 januari 2025 bedraagt 4,1 % voor de vrije sector en 7,7% voor de middenhuur. In onze blog van december 2024 staat dit nog eens helemaal uitgelegd.
door M. van der Steen 7 februari 2025
Onlangs werd ik geïnterviewd door het Algemeen Dagblad (AD) over het feit dat verhuurders door de nieuwe wetgeving in de verhuurmarkt met betrekking tot de verplichte onbepaalde tijd voor nieuwe huurovereenkomsten liever expats kiezen als huurder en zij schreven het volgende op: Geen Nederlanders Dan is er nog een derde optie: positieve discriminatie bij vaste contracten. Want ook daar grijpen Nederlandse woningzoekenden vaker mis omdat verhuurders een voorkeur hebben voor expats, zo vertelt expat makelaar Michel van der Steen van het Haagse Expat Residence. „Wij bemiddelen veel voor particuliere verhuurders en dat maak ik dagelijks mee", vertelt hij. „Heel veel verhuurders vragen aan ons specifiek: ik wil geen Nederlanders. Het is een lastige casus, je mag niet discrimineren op kleur of land, maar ze willen alleen maar expats uitnodigen. De angst bestaat dat Nederlanders veel langer in de woning blijven, waardoor de verhuurder de regie over zijn eigendom kwijt is." En dus komt in zijn advertenties ook regelmatig 'expats only' te staan. „Dan weten Nederlanders dat ze niet hoeven te reageren en heeft de verhuurder de kans dat de huurders weer eerder vertrekken zodat hij kan kijken wat hij dan met de woning wil doen", aldus Van der Steen. De expat makelaar vindt het ook vervelend dat Nederlandse woningzoekenden daardoor vaker achter het net vissen, maar is het voor verhuurders simpelweg niet interessant. „Het is een slagveld op het moment, dit werkt contraproductief', aldus Van der Steen. Maar voor het omgebogen is ben je weer een paar jaar verder en is het leed geleden."
Meer posts
Share by: